Oldalak

szerda, május 18

Sütőtökös rizottó

A sütőtökös rizottó alapötlete a BBC oldaláról jött, de zsálya híján inkább az indiai ételekre jellemzően fűszereztem. A végeredmény a sütőtöktől selymes, a rizottótól krémes, a fűszerektől pedig pikáns lett. Megdöbbentően finom.

Hozzávalók:
kisebb sütőtök, tényleg kicsi
1 bögre rizottó rizs
2 bögre víz
1 zöldségleveskocka
olivaolaj
mustármag
koriandermag
bors
őrölt erős vagy csilipaprika
egész római kömény


1. A sütőtököt megtisztítjuk, azaz meghámozzuk és kimagozzuk, majd kisebb kockákra vágjuk.
2. A kockára vágott sütőtököt beleöntjük egy tepsibe, megöntözzük olívaolajjal és nem spórolva a fűszerekkel, ízesítjük, sózzuk. Körülbelül annyira kell megszórni hogy minden fűszer egyenletesen el legyen oszlatva a sütőtök tetején. Legközelebb kimérem. Jól összekeverjük, hogy nagyjából egyenletesen oszoljanak el a fűszerek Rakjuk be 180-200 fokra a sütőbe és addig sütjük, amíg meg nem puhul.
3. Nagyobb méretű lábasban felmelegítünk egy kevés olívaolajat, megfuttatjuk rajta a rizst majd ellenkezve a rizottókészítési hagyományokkal, beleöntjük a két bögre vizet (Persze lehet pepecselni a fokozatos vízadagolással, ha van időd vagy kedved.). Beledobjuk a zöldségleveskockát és az első forrás után lejjebb vesszük a gázt, villanyrezsót, ami van.
4. Folyamatosan vagy alkalmanként megkevergetjük és hozzáadjuk a megpuhult fűszeres tököt. Addig főzzük, amíg el nem éri a kívánt rizottó állagot.

Variációk
Az eredeti rizottórecept fehérbort is megemlít, ebben az esetben egy pohár fehérbor és másfél bögre vízzel készíteném.
Reszelt vegan sajttal tálaljuk.