Oldalak

hétfő, július 18

Zöldséges pásztor pite

A recept a bbc oldaláról származik és neve alapján a 'shepherd pie' vegetariánus változata lenne, de gyakorlatilag igen kevéssé emlékeztet az alapreceptre, hisz még krumpli sincs benne.

Arról nem is beszélve, hogy szerencsétlen pásztornak a ködös albionban édeskrumplit szereznie körülbelül akkora kihívás volt, mint most Magyarországon lehet az átlagembernek.

De sebaj, ha nincs édeskrumpli, akkor szimpla krumplipürével is meg lehet csinálni, vagy ha az édeskrumpli színét és ízét akarja valaki utánozni, akkor fele krumpli, fele sütőtök - répából már túl sok lenne - felhasználásával készítsen pürét. Úgyse lesz olyan, de még úgy is isteni finom lesz..

Hozzávalók:

A töltelékhez
 fél kiló minél nagyobb répa felkockázva
150 ml vörösbor
egy konzerv kockázott paradicsom (400g)
2 zöldségleves kocka
egy konzerv lencse (400g)
2 ek kakukkfű

A püréhez:
1 kiló (édes)krumpli
25g vaj
fűszerek(só, bors szerecsendió)

Elkészítés:

  1. Futtasd meg a répákat olajon. Majd öntsd fel a vörösbör 2/3-val és a paradicsomkonzervvel és gyöngyözve párold 10 percig. Ezután add hozzá a lencsekonzervet is, majd további tíz percig - vagy ameddig a répa egy leheletnyit megpuhul, a lencse pedig elkezd szétesni - gyöngyöztesd tovább. Ekkor vedd le a tűzhelyről, add hozzá a kakukkfüvet és a maradék bort.
  2. Eközben, ha száz kezed van, feltehed főni az édeskrumplit, majd ha megpuhult annyira, hogy lehet pürésíteni, negyed óra, akkor elkészítheted a pürét.
  3. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Ideális esetben végy elő egy süthető kerámiatálat, vagy jénait, vagy tulajdonképp mindegy mit, amiből nem folyik ki, és állja a meleget. Öntsd bele a tölteléket majd egyenletesen oszlasd el a tetején a pürét. Süsd addig, amíg a teteje meg nem pirul, vagy ha ezt nem bírod kivárni, akkor addig, amíg már nem bugyborékol az oldalánál.
  4. Fogyaszd jó étvággyal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése