Oldalak

csütörtök, augusztus 11

Fekete mágia - csokitorta

Az úgy van, hogy én nem szeretem a csokit. Még a csokikrém készítése közben is azon gondolkoztam, minek csinálok én csokitortát, amikor még a szagát sem szeretem . Mármint a keserűcsokinak. Aztán a végeredmény mégis olyan lett, amiből többször is ettem. Igaz, csak ujjnyi szeleteket, ellentétben csokiimádó társam negyed szeleteivel.

Ez amúgy az a fajta torta, aminek kifejezetten jót tesz az egy napos hűtőben állás, tehát nyugodtan el lehet készíteni, a hatékony időgazdálkodás nevében, egy nappal előbb, sőt, jobb is.


Először a krémet készítsük el, mert annak úgyis ki kell hűlnie, hogy kenhető legyen és ne folyós.

Hozzávalók a krémhez:
egy tábla feltördelt keserűcsoki (természetesen minél jobb alapanyag, annál jobb lesz a végeredmény)
körülbelül 100 gr margarin
egy kanálnyi vagy több melasz

Az elkészítés roppant egyszerű: lassú, nagyon lassú tűzön, rezsón kettes fokozat, olykor megkevergetve, vagy inkább folytonos kevergetés mellet összeolvasztjuk a hozzávalókat, majd félretesszük hűlni.

Hozzávalók a tésztához:
1 1/4 bögre liszt
1 bögre cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1-2 teáskanál citromlé (ezt nem szabad kihagyni, ettől meg a szódabikarbónától fúvódik fel a tészta)
1/8 - 1/4 bögre étcsokitörmelék
1/3 bögre kakaó (ebből is jobb a jobb minőségű, ja és nem tejporos vagy cukrozott)
1/3 bögre étolaj (napraforgó)
1 bögre víz

 A tészta elkészítése sem bonyolultabb a krémnél, de először melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Aztán a szokásos, előbb összekeverjük a száraz hozzávalókat majd beleöntjük a folyékony hozzávalókat módszerrel elkeverjük a tésztát. A folyékony hozzávalókat tényleg az utolsó pillanatban adjuk hozzá, és igyekezzünk minél gyorsabban elkeverni, hogy az étcsokitörmelék ne nagyon oldódjon fel.

Aztán töltsük át a masszát egy kisebb kapcsos tortaformába(nekem teflonos van, egyéb formáknál lehetséges, hogy ki kell kenni margarinnal), és süssük körülbelöl 45-50 percig. Azt hiszem tűpróbánál az étcsokitörmelék miatt sosem fog megfelelő eredményt produkálni, de 45-50 perc körül érzékelhető, hogy elkészült.

Majd vegyük ki a sütőből, 5 perc hűtés után óvatosan fejtsük le róla a formát, és hagyjuk hűlni rácson.

Ha teljesen kihűlt(ha türelmetlenek vagyunk, akkor a krém elolvad és olyan lesz, mint a képen látható), és a krém is kenhető(utóbbit ne rakjuk be a hűtőbe, túlságosan megkeményedik), akkor lapos késsel elegyengetjük a krémet a felszínén. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése